top of page

26-03-2013.

Vandaag is en was de belangrijke dag.

Vandaag is zover spannend!!!!! Houd je tv radio krant in de gaten!!!!!

Met trots kan ik zeggen dat het vandaag zover was dat naar buiten gaat komen waar met ze allen keihard aan gewerkt is!!!!! Hoe en wat jezelf hieraan kan d lezen jullie hieronder
Meer aandacht voor homodiscriminatie op Rotterdamse scholen
Vandaag 26 maart 2013 ondertekende wethouder Korrie Louwes van Participatie van de stad Rotterdam het Manifest ‘De Rotterdamse School – een veilige haven voor iedereen. Dat gebeurde op het VMBO Slinge Zuid. Tevens opent zij een nieuwe web portal waar scholen die aandacht willen besteden aan seksuele diversiteit, steun en informatie kunnen vinden.
Hiermee bekrachtigen de wethouders de intentie van de gemeente Rotterdam om scholen veiliger te maken, in het bijzonder voor homojongeren. De stad geeft hiermee invulling aan haar rol als koploper op het gebied van homo-emancipatie. 

Het manifest ‘De Rotterdamse School – een veilige haven voor iedereen’ is voorjaar 2013 opgesteld door de volgende organisaties en personen: RotterdamV, Kenniscentrum Homo-emancipatie; COC Rotterdam; Homojongerenvereniging Apollo; Hoi-Voorlichtingsgroep; Rotterdams Centrum voor Theater & Cultuurhuis Delfshaven; RADAR, Kenniscentrum Gelijke Behandeling en Discriminatie; Peggy Wijntuin, namens de PvdA-gemeenteraadsfractie Rotterdam; Paul Kamps, bestuursadviseur BOOR; Denzel Doorn, leerling; Jan Doorn, vader; Anneke van Dijk, moeder; Daan de Leeuw, docent VMBO; Theo Heskes, expertadviseur multiculturele homo emancipatie en evenementenorganisatie Totally; Gerard Kool, oud-directeur Accent onderwijs Rotterdam-west; René Kronenberg, dagelijks bestuurder deelgemeente Feijenoord; Koert Sauer, beleidsmedewerker onderwijs Bureau Sauer; Nico Filon, adviseur MO deelgemeente Prins Alexander; Alfred Jansen, communicatieadviseur.

Het manifest wordt onderschreven door: De homoambassadeurs (Hugo Bongers, Souad Boumedien, Joke Ellenkamp, Mark Harbers, Herman Meijer, Kees Vrijdag); Dona Daria, Kenniscentrum Emancipatie; Rotterdams Kenniscentrum Diversiteit; Roelof Eleveld, directeur Externe Betrekkingen Hogeschool Inholland; Eric Bezemer, directeur Instituut Sociale Opleidingen Hogeschool Rotterdam; Renée Bouwer, directeur LMC VMBO Slinge; Saïd Kasmi, dagelijks bestuurder deelgemeente Centrum; Nourdin el Ouali, namens de GroenLinks-gemeenteraadsfractie Rotterdam; Josine Strörmann, namens de SP-gemeenteraadsfractie Rotterdam; Sandy Kardolus, De Geweldige School

Aan Jan ,Anneke en Denzel Doorn

U bent van harte welkom bij de presentatie van het Rotterdams Onderwijsmanifest.

Datum: dinsdag 26 maart a.s.

Locatie:  VMBO Slinge Zuid (Beumershoek 3, 3085 EA Rotterdam).

Wethouder Korrie Louwes van Participatie zal samen met betrokkenen het Rotterdams Onderwijsmanifest openbaar maken en als eerste de petitie online ondertekenen.

Het Rotterdams Onderwijsmanifest is opgesteld door 5 organisaties, samen met 12 bevlogen Rotterdammers. Deze initiatiefgroep vraagt aandacht voor de situaties van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders op scholen in Rotterdam en omgeving. Nog altijd voelen homojongeren zich te vaak onveilig op school, als gevolg van pesten, uitsluiting en gebrekkige ondersteuning. Nog altijd zijn er scholieren en studenten die nog nooit voorlichting over homoseksualiteit gehad hebben. Het manifest roept onderwijsinstellingen op om aandacht voor seksuele diversiteit handen en voeten te geven en daadwerkelijk en zichtbaar op te nemen in hun beleid en lesprogramma.

 

 

Ondertekening manifest

Vanaf 26 maart 12.00 uur, kan iedereen het onderwijsmanifest online ondertekenen op www.onderwijsmanifest.nl.

Deze petitie is onderdeel van een nieuwe webportal, www.andersopschool.nl (die ook op 26 maart opent). Daarop presenteren organisaties zich aan het onderwijsveld met hun aanbod. Dit zijn: RotterdamV, Kenniscentrum Homo-emancipatie, COC Rotterdam, Apollo homojongerenvereniging, de HOi-voorlichtingsgroep, Rotterdams Centrum voor theater, Radar, Kenniscentrum Gelijke Behandeling en Discriminatie en De Geweldige School.

Tot ziens, namens de initiatiefgroep,

Na een aantal maanden van samenwerken is het onderwijs manifest een feit.

De jongste meedenker is Denzel en ik kan niet anders zeggen dat wij supertrots zijn op hem?

Hier op deze foto`s wordt het manifest openbaar gemaakt en gaat het webportaal online.

de wethouder

fotograaf Tom Pilzecker

​

​

​

​

​

​

 

​

​

​

​

​

​

​

Jan en ik(wij waren de enige deelnemende ouders

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

Bram(theater maker) en Peggie(gemeenteraadslid)

Peggie spreek haar trotse woorden uit naar Jan en mij. Dank je wel Peggie

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

​

​

Dank tenslotte aan het team van LMC vmbo Slinge! 

​

​

Vergeet niet te tekenen op www.onderwijsmanifest.nl

​

​

​

Rotterdams Onderwijsmanifest
In Rotterdam zorgen we samen voor een tolerant klimaat op onze scholen. Ben je het hier mee eens? Bekijk en onderteken hier het manifest.
Anders op school
Informatie voor scholen die aandacht besteden aan seksuele diversiteit.

Goed omgaan met seksuele diversiteit draagt bij aan een sociaal veiliger schoolklimaat, waarin iedereen zichzelf kan zijn. Scholen in Rotterdam e.o. die aandacht aan seksuele diversiteit willen besteden, vinden hieronder het ondersteuningsaanbod van 7 samenwerkende organisaties. Elke organisatie heeft een uniek aanbod: van klassenvoorlichting over homoseksualiteit, diversiteit of pesten, tot specifieke docententraining. Van schooladviestrajecten tot gastlessen en theatervormen. Voor een aanpak op maat, passend bij de eigen identiteit en samenstelling van de school, vindt u hier uw gesprekspartner. Onderstaande organisaties werken veel samen met VO-scholen, maar ook met PO, MBO, HBO en WO. Binnen het 'Rotterdams Onderwijsteam' werken we samen en stemmen we het aanbod af op vragen uit het onderwijs.

 
 
Aanbod

HOi is het voorlichtingsprogramma over homoseksualiteit van Apollo en COC Rotterdam en staat voor ontmoeten en elkaar begroeten in een open sfeer. Zo komen we in gesprek om met wederzijds respect homoseksualiteit zichtbaar te maken en een bijdrage te leveren aan het tolerantiedebat. In principe richt HOi zich op de onderbouw van middelbare scholen, maar we komen graag langs bij andere instellingen of groepen. Naast onze 'standaard' voorlichtingen kunnen we in overleg op maat ook andere programma's opstellen.

 

Apollo is een vereniging voor lesbische, bi- en homojongeren tot en met 26 jaar. Apollo bestaat al bijna 40 jaar en is daarmee de oudste homojongeren vereniging van Nederland en Europa. De vereniging bestaat zoals de meeste uit een bestuur en draait volledig op vrijwilligers. 

 

COC Rotterdam en omstreken geeft informatie, voorlichting en advies over alle aspecten van homoseksualiteit. Dat gebeurt onder andere bij middelbare scholen of bij andere groepen die bij ons een verzoek doen.

Aanbod:
Een team enthousiaste voorlichters (m/v) die elk vanuit hun eigen achtergrond en leeftijd het gesprek aangaan met ieder die ons welkom heet. Dit aanbod wordt uitgevoerd in HOi, gezamenlijk met Apollo.

Choices:
Een kant en klaar lespakket voor de middenbouw van de middelbare school. Bedoeld voor de school die zelf aan de slag gaat met de voorlichting over homoseksualiteit.

 

RotterdamV draagt bij aan de integratie van seksuele diversiteit in de Rotterdamse samenleving. RotterdamV traint en adviseert professionals, biedt hulp en consultatie. Wij werken op maat samen met onderwijsinstellingen om scholen veiliger en toleranter te maken, en de kans op schooluitval te verminderen.

Schoolleiders adviseren wij over homovriendelijk schoolbeleid. Voor docenten is de Roze op School-training, gericht op bespreekbaar maken in de klas. De themabijeenkomst Homo specifieke leerlingbegeleiding voor schoolmaatschappelijk werkers, zorgcoördinatoren en mentoren gaat in op individuele begeleiding.

We werken voor het hele onderwijs: PO, VO, MBO, HBO en WO. U kunt ons tevens benaderen voor gastlessen, presentaties, schooldebatten en workshops tijdens studiedagen.

 

RADAR is het Rotterdams kenniscentrum Gelijke Behandeling en Discriminatie. RADAR heeft een divers onderwijsaanbod op het vlak van seksuele diversiteit en discriminatie zoals.

Verder kijken dan je neus lang is! : voorlichting les voor groep 7-8 van het BO over pesten.

Respect4all : voorlichting les voor leerlingen vanaf de derde klas van het VO over respect en homoseksualiteit.

Living library : levendige verhalen voor leerlingen van het VO (onderbouw en bovenbouw).

Power dag : 1-daagse training voor een grote groep van leerlingen en docenten van het VO. Een grensverleggende methode om pesten tegen te gaan en wederzijds respect te stimuleren.

Discriminatie in de klas : workshop voor docenten over hoe je discriminatie en homoseksualiteit bespreekbaar maakt onder leerlingen.

 

Het RCTH produceert theater educatieve projecten rondom grootstedelijke problematieken zoals seksualiteit, geweld, discriminatie, eenzaamheid, diversiteit en alcohol en drugs.

In seizoen 2013/2014 biedt het RCTH de voorstelling 'Gay in de stad' aan. In de voorstelling maken de leerlingen een reis langs emotionele, grappige en ontroerende verhalen over homoseksualiteit. Na afloop gaan de spelers in gesprek met de leerlingen en dagen hun uit om hun eigen verhaal te schrijven. Boeken vanaf september tot december.

Ook dit seizoen de voorstelling 'bloedverwanten' naar het boek van Han Nefkens. Twee broers vertellen hun levensverhaal over hun homoseksualiteit, over hun geheimen en verlangens. Ook zijn ze beide ziek. Een emotionele voorstelling. Voor de bovenbouw van het VO, MBO en HBO. Na afloop een gesprek met de leerlingen/studenten. Boeken van mei tot december.

 

De Geweldige School is gespecialiseerd in het bespreekbaar maken van geweld en pesten in alle typen van onderwijs. Wij maken de groep bewust van oorzaken en gevolgen van geweld en pesten voor zowel slachtoffers, daders als meelopers. Het project De Geweldige Klas bestaat uit een bijeenkomst voor docenten en mentoren en 4 blokuren voor de klassen en een ouderavond.

Gedicht voor mijn kinderen

Je bent uniek

kijk eens heel goed om je heen
en voel je nu eens niet alleen
zie je al die mooie kleuren
ruik je de zinderende geuren
dit ben jij, hier sta je dan
neem het in je op, geniet er van
vandaag is dit jouw dag
bekijk je alle dingen met een lach
fluitend ga je op je pad
je bent geweldig, weet je dat?
zonnestralen kleuren je gezicht
voel de harmonie, op jou gericht
alles leeft, beweegt en zingt
fonkelend kristal, dat kleurrijk verspringt
omarm de wereld, proef haar geluid
met opgeheven hoofd kun je vooruit
je leeft  bijzonder als persoon
je bent uniek, best wel ongewoon
ervaar dit als iets moois, elke nieuwe dag
dan ben je gelukkig, met elke kleine lach!

 

Mij wordt de vraag gesteld "hoe open minded ben jij"

anders zijn is heel bijzonder

Nog niet zolang geleden werd  jij Denzel veel gepest, omdat je afweek van de norm. Jij speelde liever met meiden en met poppen Jij deed niet mee aan de massastroom. Jij heb je eigen opvattingen en je eigen smaak.

Ik las kortgeleden in de wachtkamer bij de dokter een stukje uit een kinderboekje, het ging over een kameleon. Zijn ei was bij het verkeerde nest was terecht gekomen en hij daardoor in de verste verte niet op de broertjes en zusje leek. Ik vond het zo herkenbaar,dat het volgende in mij op kwam en ik nu met u deel.

Anders is eng.
Anders is vreemd.
Anders wordt met de nek aangekeken.

Anders is niet fout.
Anders is onbegrepen worden

Wat maakt iets anders?
Normaal kan toch ook anders zijn!
Of anders normaal!
Misschien verschilt anders niet zo van elkaar.

Tenslotte is geen mens gelijk
en zijn we dus allemaal even anders

Vooroordelen opzij gezet
Onbegrip naast ons neergelegd
Zo doen we allemaal wat ons goeddunkt,
een ieder beleefd zichzelf anders
Samen maakt samenleven

En jij mijn kind                                                                                                                                   

Men vind jou soms dat vreemde eendje                 

jou anders zijn maak je soms een buitenbeentje                                                                                                                                              

Je kan niet worden ingepakt in een papiertje
Niet voorgeprogrammeerd
Niet in een hokje te plaatsen

Dan maar denken…
Die anders is net zo anders als ik
En ik ben zo vreemd nog niet.

 

Open Minded Campagne

Afgelopen zomer is de try-out campagne ‘Ik ben open minded’ gestart. Tijdens diverse activiteiten zijn deelnemers uitgedaagd zich te buigen over vragen als: “Weet jij wat open minded is?” “Ben jij open minded?”. Besloten is nu om de campagne niet meer alleen op jongeren te richten, maar op een bredere doelgroep. Beperking tot één groep is in feite niet echt OM (open minded).

Doel van de campagne is een open minded community in het leven te roepen die inspireert tot een open mind ten opzichte van seksuele diversiteit. Om te beginnen worden daarvoor zoveel mogelijk de Rotterdamse professionals benaderd die contact met RotterdamV hebben gehad, bijvoorbeeld tijdens een training of expertmeeting. Het gaat om een grote groep mensen die werken in het onderwijs, de zorg, het welzijnswerk of bij de gemeentelijke overheid. Zij worden uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de open minded community. Mensen kunnen op drie manieren meedoen: als rolmodel, als respondent en als vrijwilliger.

 

De community is zowel online als offline actief. Online via een website en Facebookpagina met quiz. Ga even naar www.facebook.com/ikbenopenminded en vergeet niet te liken.

bottom of page